@article { author = {Broumand, Naser and مقبلی, مجتبی and مقبلی, اسحاق}, title = {Chemical composition of leaves walnut: Effect of Nitrogen and Potassium}, journal = {Applied Soil Research}, volume = {6}, number = {1}, pages = {73-84}, year = {2018}, publisher = {Urmia University}, issn = {2423-7116}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Persian walnut is one of the most important nut crops originated from central Asia particularly Iran. According latest statistics of FAO Iran with 65,000 hectares under cultivation and produce 170,000 tons of walnuts is fourth largest producer of walnut in worlds. Adding the correct nutrients to the soil has been the highest effect on the growth and yield of walnuts. In order to, factorial experiment in a randomized complete block design with three levels of N (0, 200 and 400 N kg ha-1 Ammonium sulfate) and three levels of Potassium (0, 150 and 300 K kg ha-1 Potassium in four replications was evaluated in the bondar gardeshgari village. . The results showed that Increase of Nitrogen significantly affected concentration of Nitrogen, Phosphorus, Calcium and Micro elements in the leaves. By Increasing Nitrogen application significant increase of Nitrogen, phosphorus, Iron, Manganese, copper and Zinc concentration in the leaves but decreased Calcium and Potassium concentration. By increasing application of Potassium sulfate fertilizer application significant but decreased Calcium and Nitrogen concentration. That’s indicating Antagonist Relationship of these elements.By Increasing Nitrogen application significant increase of Nitrogen, phosphorus, Iron, Manganese, copper and Zinc concentration in the leaves but decreased Calcium and Potassium concentration. By increasing application of Potassium sulfate fertilizer application significant but decreased Calcium and Nitrogen concentration. That’s indicating Antagonist Relationship of these elements.}, keywords = {nutrition,Yield,Ammonium sulfate,Potassium sulfate}, title_fa = {ترکیب شیمیایی برگ گردوی ایرانی: اثر نیتروژن و پتاسیم}, abstract_fa = {گردوی ایرانی (Juglans regia L.) یکی از مهمترین خشک میوه‌ها می‌باشد که از آسیای مرکزی به ویژه ایران منشا گرفته است. بر اساس آخرین آمار فائو کشور ایران با سطح زیر کشت 65000 هکتار و تولید 170000 تن گردو، چهارمین تولید کننده گردوی جهان است. افزودن صحیح عناصر غذایی به خاک بیشترین اثر را بر رشد و عملکرد گردو دارد. در این میان نیتروژن و پتاسیم از جمله عناصر مهم در تغذیه گردو بوده و مصرف بهینه این عناصر از نظر اقتصادی و همچنین عملکرد گردو مهم است. آزمایش به صورت فاکتوریل با سه سطح نیتروژن (صفر، 200 و 400 کیلوگرم در هکتار سولفات آمونیوم) و سه سطح پتاسیم (صفر، 150 و 300 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی و در چهار تکرار در روستای بندر گردشگری انجام گرفت. نتایج نشان داد کاربرد نیتروژن اثر معنی داری بر غلظت نیتروژن، فسفر، کلسیم و عناصر کم مصرف ( آهن، مس، منگنر و روی) در برگ داشت. افزایش مصرف نیتروژن موجب افزایش معنی دار غلظت نیتروژن، فسفر، آهن، منگنز، مس و روی شد، اما موجب کاهش غلظت پتاسیم و کلسیم در برگ گردید. مصرف پتاسیم نیز اثر معنی داری بر غلظت پتاسیم، فسفر، کلسیم و منگنز در برگ داشت. با افزایش مصرف کود سولفات پتاسیم غلظت نیتروژن و کلسیم برگ کاهش پیدا کرد که نشان دهنده رابطه آنتاگونسیم بین این عناصر است.}, keywords_fa = {تغذیه,عملکرد,سولفات آمونیوم,سولفات پتاسیم}, url = {https://asr.urmia.ac.ir/article_120532.html}, eprint = {https://asr.urmia.ac.ir/article_120532_92ed24bccaaa170b965811eb2996ed5f.pdf} }