%0 Journal Article %T اثر اسید هیومیک، ورمی‌کمپوست و محلول‌پاشی روی بر برخی ویژگی‌های کمّی و کیفی انار رقم خزر بردسکن %J تحقیقات کاربردی خاک %I دانشگاه ارومیه %Z 2423-7116 %A پوزشی, رضا %A خراسانی, رضا %A حق نیا, غلامحسین %A ذبیحی, حمیدرضا %A آستارائی, علیرضا %D 2020 %\ 08/22/2020 %V 8 %N 2 %P 53-69 %! اثر اسید هیومیک، ورمی‌کمپوست و محلول‌پاشی روی بر برخی ویژگی‌های کمّی و کیفی انار رقم خزر بردسکن %K انار %K فعالیت آنتی‌اکسیدانی %K فنل کل %K غلظت روی %K ورمی‌کمپوست %R %X چکیده با توجه به سطح زیر کشت زیاد انار در کشور، توجه بیش‌تر به تغذیه این گیاه برای افزایش کمّی و کیفی این میوه، ضروری می‌باشد. مدیریت تغذیه یکی از مهمترین عوامل مؤثر در تعیین عملکرد و کیفیت میوه می‌باشد که مطالعات اندکی در ارتباط با مدیریت اجرایی بهینه در زمینه تغذیه درختان انار انجام شده است. از این‌رو، پژوهش حاضر برای بررسی تأثیر سطوح مختلف کودهای آلی و شیمیایی بر ویژگی‌های کمّی و کیفی انار رقم خزر به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل ترکیبی از ورمی‌کمپوست در سه سطح صفر، 5/12 و 75/18 (V1, V2, V3) کیلوگرم در هر درخت و اسید هیومیک در دو سطح صفر و پنج (H1, H2) گرم در هر درخت به‌صورت مصرف خاکی و کلات روی در دو سطح صفر و پنج (Zn1, Zn2) در هزار به صورت محلول‌پاشی بودند. صفات اندازه‌گیری شده شامل عملکرد، طول و قطر میوه، ویژگی‌های کیفی آب میوه شامل فنل کل، فعالیت آنتی‌اکسیدانی، اسیدیتی قابل تیتراسیون، درصد مواد جامد محلول بودند. هم‌چنین، غلظت برخی عناصر غذایی در برگ نظیر نیتروژن، فسفر، پتاسیم و روی تعیین شدند. نتایج این پژوهش نشان دادکه اثرات تیمارهای اعمال شده بر بیش‌تر صفات مورد مطالعه معنادار بودند. بیش‌ترین میزان عملکرد معادل 09/29 کیلوگرم در هر درخت، بیش‌ترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی به میزان 79/39 درصد و فنل کل آب میوه حدود 12/863 میلی‌گرم اسید گالیک بر 100 گرم آب میوه از تیمار 5/12 کیلوگرم ورمی‌کمپوست، پنج گرم هیومیک اسید در هر درخت و محلول‌پاشی پنج در هزار روی V2H2Zn2)) مشاهده شد. هم‌چنین در این تیمار غلظت نیتروژن، پتاسیم و روی به‌طور معناداری افزایش یافت و بیش‌ترین غلظت این عناصر در برگ حاصل شد که در مقایسه با تیمار شاهد می‌توان آن را به عنوان تیمار برتر پیشنهاد نمود. %U https://asr.urmia.ac.ir/article_120929_ce422588f9a3d7238c0576b580c753f4.pdf