TY - JOUR ID - 120819 TI - تأثیر اسید سالیسیلیک و کلسیم بر مقاومت به سرمازدگی دانهال‌های پسته رقم کله‌قوچی JO - تحقیقات کاربردی خاک JA - ASR LA - fa SN - 2423-7116 AU - مظفری, وحید AU - یزدان پناه, فاطمه AD - گروه مهندسی علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر رفسنجان AD - گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر رفسنجان Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 7 IS - 4 SP - 47 EP - 61 KW - ترکیبات فنلی KW - اسید سالیسیلیک KW - سرمازدگی KW - قندهای محلول KW - کلسیم DO - N2 - برای بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک و کلسیم بر مقاومت به سرمازدگی دانهال­های پسته، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه انجام شد. تیمارها شامل اسید سالیسیلیک (صفر، 75/0 و 5/1 میلی‌مولار)، کلسیم (صفر، 3 و 6 در هزار) و دما (صفر، 2- و 4- درجه سلسیوس) بودند. نتایج نشان داد که با کاهش دما به 4- درجه سلسیوس، درصد نشت یونی برگ افزایش یافت، لیکن با مصرف توامان اسید سالیسیلیک (5/1 میلی­مولار) و کلسیم (6 در هزار) این شاخص مهم سرمازدگی، با کاهش 47 درصدی نسبت به شاهد در همین دما، مواجه گردید. همچنین با کاهش دما (از صفر به 4- درجه سلسیوس)، ترکیبات فنلی و قندهای محلول به‌ترتیب 44 و 31 درصد و غلظت پرولین بیش از دو برابر نسبت به دانهال­های شاهد افزایش یافت، اما با مصرف توامان بالاترین غلظت­های اسید سالیسیلیک و کلسیم این پارامترهای القاء مقاومت به‌ترتیب با افزایش 44، 31 و 100 درصدی مواجه گردیدند. نتایج این آزمایش همچنین نشان داد که با کاهش دما، شاخص کلروفیل فلورسانس، کلروفیل کل، کاروتنوئیدها، محتوای پروتئین‌های محلول و نشاسته کاهش یافت، ولی با مصرف توامان 5/1 میلی­مولار اسید سالیسیلیک و تیمار 6 در هزار کلسیم، مقدار این پارامترها نسبت به شاهد افزایش یافت. به‌طوری­که مقدار کلروفیل کل، کاروتنوئیدها، پروتئین و نشاسته به‌ترتیب 87، 49، 25 و 99 درصد نسبت به شاهد در دمای 4- درجه سلسیوس افزایش و دانهال­های پسته را در مقابل تنش سرمایی محافظت نمود. براساس نتایج به‌دست آمده از این پژوهش، در شرایط تنش سرمایی، مصرف توامان اسید سالیسیلیک و کلسیم، از طریق بهبود پارامترهای فتوسنتزی و افزایش تنظیم‌کننده­های اسمزی، اثرات مخرب سرمازدگی دانهال‌های پسته را کاهش دادند. UR - https://asr.urmia.ac.ir/article_120819.html L1 - https://asr.urmia.ac.ir/article_120819_3454847e8bbc84681beaf1a5f0a5712e.pdf ER -