TY - JOUR ID - 20253 TI - اثرات کود مرغی و کود پتاسمی بر عملکرد و جذب نیتروژن، فسفر، پتاسیم، روی و مس در سیب‌زمینی JO - تحقیقات کاربردی خاک JA - ASR LA - fa SN - 2423-7116 AU - یزدان پناه, علیرضا AU - مطلبی فرد, رحیم AD - عضو هیات علمی AD - عضو هیات علمی بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات،آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 4 IS - 2 SP - 60 EP - 71 KW - جذب عناصر غذایی KW - سیب زمینی KW - کود پتاسیمی KW - کود مرغی DO - N2 - استفاده از کودهای آلی می‌تواند در افزایش عملکرد محصولات مختلف کشاورزی و نیل به کشاورزی پایدار مؤثر باشد. این پژوهش به‌منظور بررسی اثر کود مرغی و کود پتاسیمی بر عملکرد و جذب برخی عناصر غذایی توسط سیب‌زمینی به‌صورت آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی و با سه تکرار، به مدت 2 سال در ایستگاه تحقیقاتی تجرک استان همدان اجرا گردید. تیمارهای کود مرغی در 4 سطح (صفر، 5، 10 و 15 تن در هکتار) و کود پتاسه در 3 سطح (صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) از منبع سولفات پتاسیم بودند. در مرحله گلدهی با تهیه نمونه و برداشت بخش هوایی، عملکرد و غلظت عناصر غذایی در بخش هوایی، و بعد از برداشت نیز عملکرد و غلظت عناصر غذایی غده تعیین شد. نتایج ادغام شده دو سال آزمایش نشان داد که اثر اصلی کود مرغی بر عملکرد غده و بخش هوایی سیب‌زمینی و غلظت عناصر غذایی آن معنی‌دار بود. اثر اصلی سولفات پتاسیم فقط بر غلظت مس و روی بخش هوایی و غده معنی‌دار بود و مصرف 50 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم بیشترین غلظت عناصر غذایی روی و مس را در غده و بخش هوایی سیب‌زمینی ایجاد نمود. با مصرف 5 تن در هکتار کود مرغی، بیشترین مقدار عملکرد غده سیب‌زمینی به میزان 71/44 تن در هکتار به دست آمد. بیشترین غلظت عناصر غذایی غده و بخش هوایی و بیشترین عملکرد بخش هوایی سیب‌زمینی نیز در تیمار مصرف 15 تن در هکتار کود مرغی مشاهده شد. چنانکه مثلا غلظت روی غده 29/35 میلی‌گرم در کیلوگرم و غلظت مس 41/29 میلی‌گرم در کیلوگرم وزن خشک و عملکرد غده 51/27 تن در هکتار بود. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که در شرایط خاک‌های مشابه با خاک این پژوهش، مصرف 5 تن در هکتار کود مرغی می‌تواند تأثیر قابل ملاحظه‌ای بر افزایش عملکرد غده داشته باشد. UR - https://asr.urmia.ac.ir/article_20253.html L1 - https://asr.urmia.ac.ir/article_20253_6d70ec55508ac3350483558ff315ccdc.pdf ER -