@article { author = {Hosseini, Fardin and Dovlati, Behnam and barin, mohsen}, title = {Effect of Leonardite and Zinc Solvent Bacteria on Release and Chemical Forms of Zinc in Calcareous Soil}, journal = {Applied Soil Research}, volume = {10}, number = {2}, pages = {14-28}, year = {2022}, publisher = {Urmia University}, issn = {2423-7116}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Abstract The aim of researchers in order to revive sustainable agriculture is to increase the solubility and availability of nutrients in the soil. For this purpose, this study was carried out to assess the effect of leonardite and bacteria on the chemical forms of zinc (Zn) in calcareous soils. A factorial experiment was conducted with three levels of leonardite (0, 2 and 4%) and with two microbial factors (without bacteria and zinc-soluble bacteria) at three incubation time (30, 90, 150 days) in three replications. The chemical fractionation and available forms of Zn in the soil was assayed by using the Tessier and DTPA methods. The results showed that leonardite and bacterial significantly increased Zn available forms (54%) and decreased soil pH (4.1%) during incubation time. Soil biological properties such as microbial population, basal respiration and microbial carbon increased by 36.2%, 77% and 77%, respectively. The distribution of Zn chemical forms and mobility factor also had significant changes affected of leonardite and bacteria as, it increased the exchange forms, binds to organic carbon and the carbonate part, as well as decreased the Zinc binds to Fe and Mn oxides in the soil. The mobility index of Zn ranged from 3.8 to 11.59% and its maximum value was observed in the treatment of leonardite 4% + bacteria. As a result, leonardite as a fertilizer plays an important role in element motility and its application along with solvent bacteria has positive effects on dissolution and increasing the availability of the elements.}, keywords = {Zn Chemical form,Leonardite,Zinc release,Solvent bacteria}, title_fa = {تاثیر لئوناردیت و باکتری حل کننده روی بر رهاسازی و شکل‌های شیمیایی روی در خاک آهکی}, abstract_fa = {یکی از اهداف پژوهشگران در راستای احیاء کشاورزی پایدار، افزایش انحلالپذیری و قابلیت استفاده عناصر غذایی در خاک است. بدین منظور آزمایش سینتیکی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصـادفی با دو فاکتور میکروبی (بدون باکتری و باکتری حل کننده روی) و لئوناردیت در سه سطح صفر، 2 و 4 درصد وزنی طی سه دوره زمانی انکوباسیون (30، 90 و 150 روز) در 3 تکرار طراحی و اجرا گردید. شکلهای شیمیایی و روی قابل استفاده با استفاده از روش تیسیر (Tessier) و DTPA اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که لئوناردیت و باکتری میزان روی قابل استفاده خاک را به میزان 54 درصد افزایش و pH خاک را 1/4 درصد به‌طور معنی‌دار کاهش دادند. ویژگیهای بیولوژیکی خاک از جمله جمعیت میکروبی، تنفس پایه و کربن میکروبی بترتیب 2/36، 77 و 77 درصد افزایش یافت. توزیع شکل‌های شیمیایی روی و شاخص تحرک پذیری (Mobility factor) نیز تحت تاثیر لئوناردیت و باکتری تغییرات معنی دار داشت بطوریکه باعث افزایش شکلهای تبادلی، متصل به کربن آلی و متصل به بخش کربناته و کاهش بخش روی متصل به اکسیدهای آهن و منگنز و روی جذب شده در بخش باقیمانده در خاک شد. شاخص تحرک پذیری روی به‌عنوان یک عامل تحرک بین 8/3 الی 59/11 درصد متغییر بود و حداکثر مقدار آن در تیمار لئوناردیت 4 درصد + باکتری مشاهده شد. به طور کلی نتایج نشان داد که لئوناردیت بعنوان حاصلخیز کننده در تحرک پذیری روی یک سوپر جاذب بوده و کاربرد آن به همراه باکتری های حل کننده، اثرات مثبت در انحلال و افزایش قابلیت استفاده عناصر غذایی را دارد.}, keywords_fa = {لئوناردیت,باکتری‌های حل کننده,شکلهای شیمیایی روی و رهاسازی روی}, url = {https://asr.urmia.ac.ir/article_121232.html}, eprint = {https://asr.urmia.ac.ir/article_121232_2555e4e023c2ba58957e958134bdb276.pdf} }