@article { author = {Khanmohammadi, Zahra and Afyuni, Majid and Mosaddeghi, Mohammad Reza}, title = {Effect of Pyrolysis Temperature on Chemical Properties of Sugarcane Bagasse and Pistachio residues Biochar}, journal = {Applied Soil Research}, volume = {3}, number = {1}, pages = {1-13}, year = {2016}, publisher = {Urmia University}, issn = {2423-7116}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Organic wastes from agricultural activities have created short- and long-term problematic consequences for farmers and environment. Sugarcane bagasse and pistachio residues are considered important agricultural residues for which application management is necessary. One of the management approaches is the pyrolysis process and transforming the residues into biochar. This study was conducted to investigate some characteristics of sugarcane bagasse, pistachios residues (dried foliar parts) and their biochars produced at different pyrolysis temperatures (300, 400 and 500 °C). The results showed increasing the pyrolysis temperature significantly reduced the percent of solid phase (i.e. biochar’s efficiency) and increased gas and liquid (leachate) phases (LSD0.05). Moreover, increasing the pyrolysis temperature from 300 to 500 °C significantly increased the biochar’s pH from 8.4 to 10.8. Pyrolysis led to an increment in the total content of nutrients for both residues. In addition, carbon to nitrogen ratio in the biochars was lower than that in the original residues. In general, total contents of nitrogen, phosphorus, potassium and sodium were greater in the pistachio treatments than in the sugarcane bagasse treatments. Since the sugarcane bagasse's biochars have less nutrients and higher carbon than the pistachio’s biochars, careful management is needed for their application in the soil as a fertilizer and amendment. On the other hand, salinity of the pistachio residues and its biochars was greater than that of sugarcane bagasse treatments. Therefore, it is probably necessary to combine application of biochar of pistachio residues with soil leaching, or to use it for cultivation of salt-resistant plants. Pyrolysis increased the total contents of iron, zinc, copper, manganese, nickel, chromium and lead in the biochars of both residues. Based on our results, it seems that the best pyrolysis temperatures for biochar production from pistachio residues and sugarcane bagasse are 300 and 500 °C, respectively.}, keywords = {Biochar,Pyrolysis,Pistachios residues,Sugarcane bagasse,nutrients}, title_fa = {اثر دمای پیرولیز بر ویژگی‌های شیمیایی بیوچار حاصل از باگاس نیشکر و بقایای پسته}, abstract_fa = {وجودپسماندهای آلی ناشی از فعالیت‌های کشاورزی، پیامدهای مشکل‌ساز کوتاه و دراز‌مدتیرا برای کشاورزان و سلامت محیط زیست ایجاد کرده است. باگاس نیشکر و بقایای پسته ازپسماند‌های مهم کشاورزیهستند که مدیریت کاربرد آن­هاضروری است. یکی از راه‌کارهای استفاده از این بقایا اعمال فرآیند پیرولیز و تبدیلآن‌ها به بیوچار است. اینپژوهش با هدف بررسی برخی ویژگی‌های باگاس نیشکر، بقایای پسته (شاخ و برگ خشکیده) وبیوچار به­دست آمده از آن‌ها تحت دماهای مختلف پیرولیز (300، 400 و 500 درجهسلسیوس) انجام شد. نتایجنشان داد که افزایشدمای پیرولیز موجب کاهش معنی­دار مقدار تولید فاز جامد (عملکرد بیوچار) و افزایش میزان فازهای گاز و مایع(شیرابه) شد (LSD0.05). هم­چنین افزایش دمای پیرولیز از 300 به 500 درجه سلسیوس سببافزایش معنی‌دار pH از 4/8به 8/10 شد. پیرولیزسبب افزایش مقدار کل عناصر غذاییبیوچارهای بقایای مورد استفاده شد.به­علاوه نسبت کربن به نیتروژن در بیوچارهای تولید شده نسبت به بقایای اولیه کاهشیافت. به­طور کلی مقادیر کل نیتروژن،فسفر، پتاسیم و سدیم در تیمارهای بقایای پسته بیش‌تر از تیمارهای باگاس نیشکر بود.از آن‌جایی­‌که بیوچارهای باگاس نیشکر دارای عناصر غذایی کم‌تر و کربن بیش‌ترینسبت به بیوچارهایبقایای پستهبودند، مدیریت دقیق‌تری برای کاربرد در خاک به­عنوان کود و اصلاح‌کننده نیازدارند. از طرف دیگر شوری بقایای پسته و بیوچارهای آن بیش‌تر از تیمارهای باگاسنیشکر بود. بنابراین ضروری است کاربرد بیوچار بقایای پسته در خاک همراه با آب‌شویییا برای کاشت گیاهان متحمل به شوری باشد. پیرولیز موجب افزایش مقدار کل آهن، روی، مس، منگنز، کروم و سرب در بیوچار هر دونوع بقایا شد. باتوجه به نتایج به­دستآمده بهترین دمای پیرولیز برایتولید بیوچار بقایای پسته و باگاس نیشکر به­ترتیب 300 و 500 درجه سلسیوساست.}, keywords_fa = {بیوچار,باگاس نیشکر,بقایای پسته,پیرولیز,عناصر غذایی}, url = {https://asr.urmia.ac.ir/article_20183.html}, eprint = {https://asr.urmia.ac.ir/article_20183_97a92d5d912d623d0f6e93bdcf63267f.pdf} }