%0 Journal Article %T تاثیر نیتروژن و نسبت نیترات به آمونیوم بر شاخص های رشد و عملکرد اسانس مرزنجوش بخارایی (Origanum vulgare ssp. Gracile) در شرایط شور %J تحقیقات کاربردی خاک %I دانشگاه ارومیه %Z 2423-7116 %A سپهر, ابراهیم %A نعمت زاده, سجاد %A رحیمی, امیر %D 2019 %\ 02/20/2019 %V 6 %N 4 %P 31-44 %! تاثیر نیتروژن و نسبت نیترات به آمونیوم بر شاخص های رشد و عملکرد اسانس مرزنجوش بخارایی (Origanum vulgare ssp. Gracile) در شرایط شور %K "آمونیوم %K " شوری %K " مرزنجوش %K " نیترات %K " نیتروژن" %R %X به منظور بررسی تأثیر سطوح متفاوت نیتروژن و نسبت های مختلف نیترات به آمونیوم در شرایط شور و غیرشور بر شاخص های رشد، درصد و عملکرد اسانس مرزنجوش بخارایی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۳۶ تیمار و ۳ تکرار انجام گرفت. نیتروژن مورد استفاده در ۳ سطح (۵، ۱۰ و ۱۵ میلی مولار)، نسبت های مختلف نیترات به آمونیوم در۶ سطح (۱۰۰ :۰، ۸۷/۵: ۱۲/۵، ۷۵: ۲۵، ۵۰ : ۵۰، ۲۵ : ۷۵ و ۰ : ۱۰۰) و شوری در ۲ سطح (صفر و ۵۰ میلی مولار سدیم کلرید) به عنوان فاکتورهای آزمایش در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد در شرایط عدم تنش شوری بیشترین مقدار وزن تر (۲/۴۲ گرم)، وزن خشک (۸/۱۶ گرم)، و عملکرد اسانس (۹/۱۵۸ میلی‌گرم در گلدان) در سطح نیتروژن ۱۵ میلی مولار و نسبت ۷۵ : ۲۵ نیترات به آمونیوم به دست آمد؛ در صورت اعمال تنش شوری هر سه صفت فوق در تمام تیمارها کاهش یافت، به طوری که تحت این شرایط حداکثر وزن تر (۳۴/۳۳ گرم)، وزن خشک (۵۶/۴ گرم)، و عملکرد اسانس (۳۵/۹۴ میلی‌گرم در گلدان) در تیمار ۱۵ میلی مولار نیتروژن و نسبت ۵۰ : ۵۰ نیترات به آمونیوم مشاهده گردید. اثرات اصلی هر سه تیمار تاثیر بسیار معنی داری بر درصد اسانس داشت؛ به طوری که از غلظت ۱۵ میلی مولار نیتروژن، نسبت ۷۵ : ۲۵ نیترات به آمونیوم و در شوری ۵۰ میلی مولار بیشترین درصد اسانس حاصل شد. می توان نتیجه گرفت غلظت ۱۵ میلی مولار نیتروژن و نسبت های ۷۵ : ۲۵ و ۵۰ : ۵۰ نیترات به آمونیوم به ترتیب در محیط غیر شور و شور از نظر تغذیه نیتروژنی جهت افزایش بیوماس تولیدی مرزنجوش مناسب می باشد. %U https://asr.urmia.ac.ir/article_120644_b9aaafa0a51107b7d6217caa615dd165.pdf