%0 Journal Article %T اثر کودهای زیستی و آلی بر غلظت عناصر غذایی و برخی شاخص‌های رشدی گوجه‌فرنگی %J تحقیقات کاربردی خاک %I دانشگاه ارومیه %Z 2423-7116 %A سلطانی طولارود, علی اشرف %A ضیاتبار, رسول %A اسماعیل پور, بهروز %A عباس زاده دهجی, پیمان %A خاوازی, کاظم %D 2015 %\ 01/21/2015 %V 2 %N 2 %P 105-118 %! اثر کودهای زیستی و آلی بر غلظت عناصر غذایی و برخی شاخص‌های رشدی گوجه‌فرنگی %K گوجه فرنگی %K باکتری‌های محرک رشد گیاه %K کمپوست %K عناصر غذایی %R %X به­منظور بررسی تأثیر باکتری­های محرک رشد گیاه و کمپوست مصرف شده قارچ خوراکی بر رشد و عملکرد گوجه­فرنگی رقم ارگون (Lycopersicon esculentum L.)، آزمایشی گلخانه­ای به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تلقیح بذور گوجه فرنگی با سوسپانسیون باکتری­های محرک رشد جنس سودوموناس (گونه فلورسنس و پوتیدا سویه 168 و 41) و آزوسپریلیوم (گونه لیپوفروم، sp و هالوپرفرنس) و افزودن کمپوست مصرف شده قارچ در نسبت­های حجمی (0، 20، 40 و 60) درصد به­صورت جایگزینی در بسترهای کاشت بود. نتایج نشان داد که میزان فسفر، پتاسیم، کلسیم در برگ و میوه تحت اثر تیمارهای آزمایشی به­طور معنی­داری افزایش یافتند. بیشترین میزان این عناصر در برگ و میوه در تیمار تلقیح شده با باکتری سودوموناس فلورسنسو کشت شده در بستر حاوی 20 درصد کمپوست مصرف شده قارچ مشاهده گردید. بیشترین میزان عملکرد و کلروفیل a در گیاهان مایه­زنی شده با سودوموناس فلورسنس و بستر کشت حاوی 20 درصد کمپوست مصرف شده قارچ مشاهده گردید. شاخص­های کلروفیل b، مجموع کلروفیل، اسیدیته میوه و سفتی بافت میوه در تیمارهای تلقیح شده با سودوموناس فلورسنس و سودوموناس پوتیدا سویه 168 و تیمار 20 درصد کمپوست مصرف شده قارچ حداکثر بود. بیشترین میزان قند میوه در تیمار تلقیح شده با آزوسپریلیوم هالوپرفرنس و تیمار 20 درصد کمپوست مصرف شده قارچ مشاهده گردید. در مجموع نتایج نشان داد که استفاده از کمپوست باقی­مانده قارچ و همچنین باکتری­های محرک رشد نقش موثری بر ویژگی­های فیزیولوژیک، تغذیه و همچنین عملکرد گوجه دارد. همچنین در شاخص­های میزان کلروفیل، عملکرد کل و تغذیه گیاه اثر متقابل کمپوست با باکتری معنی­دار بود که بیان­گر نقش موثر و افزاینده کاربرد همزمان کمپوست و قارچ به­عنوان یک کود آلی-میکروبی در بهبود رشد گیاه می­باشد. %U https://asr.urmia.ac.ir/article_20156_d313d3e4c1cbfbfe22aa269788718010.pdf