TY - JOUR ID - 120915 TI - ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای کدو با روش‌ انحراف از درصد بهینه (DOP) در منطقه خوی JO - تحقیقات کاربردی خاک JA - ASR LA - fa SN - 2423-7116 AU - شریف مند, ماهرخ AU - سپهر, ابراهیم AU - بایبوردی, احمد AD - گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، نازلو ارومیه ایران AD - دانشیار گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه ایران AD - استادیار گروه علوم خاک بخش تحقیقات اب و خاک، تبریز ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 8 IS - 2 SP - 15 EP - 21 KW - ارقام مرجع KW - شاخص تعادل تغذیه‌ای KW - عملکرد KW - غلظت عناصر غذایی DO - N2 - روش انحراف از درصد بهینه (DOP) از روش­های تفسیر نتایج تجزیه برگ و تشخیص وضعیت تغذیه­ای گیاهان می­باشد. به­منظور ارزیابی وضعیت تغذیه­ای کدو (Lagenaria Vulgaris) با استفاده از روش DOP، نمونه­های برگ از 122 مزرعه کدو در شهرستان خوی جمع­آوری و غلظت­های عناصر غذاییB ،Cu ،Zn ،Mn ،Fe ،Mg ،Ca ،K ،P  ،N تعیین شدند. مزارع با توجه به عملکرد به دو گروه با عملکرد بالا و پایین تقسیم گردیدند. میانگین غلظت عناصر غذایی در مزارع کدو با عملکرد بالا به عنوان ارقام مرجع برای محاسبه شاخص­های DOP استفاده شد. در این روش اولویت­بندی عناصر غذایی پرمصرف و کم­مصرف در مزارع با عملکرد پایین به­صورت K>P>Mg>Ca>N  و Zn>Fe>B>Cu>Mn به­دست آمد بر این اساس عنصر نیتروژن مثبت­ترین شاخص­­ و عناصر پتاسیم و روی منفی­ترین شاخص­ها را داشتند. شاخص­های­ تعادل تغذیه­ای DOP نیز در مزارع با عملکرد پایین خیلی بزرگتر از صفر به­دست آمد که نشان­دهنده عدم تعادل عناصر غذایی در این مزارع می­باشد. لذا در نهایت می­توان گفت کمبود عناصر پتاسیم و روی می­تواند دلیلی بر عملکرد پایین کدو در منطقه خوی باشد و مدیریت کودی صحیح از جمله مصرف کودهای حاوی این عناصر می­تواند رشد و عملکرد کدو را در این منطقه بهبود ببخشد. UR - https://asr.urmia.ac.ir/article_120915.html L1 - https://asr.urmia.ac.ir/article_120915_f23a1ae1d05f9ed9ed6059493589d03c.pdf ER -