بررسی اثر تیوباسیلوس، گوگرد و فسفر بر شاخص‌های رشد ذرت( Zea mays L) در برخی مناطق ایران

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران (مکاتبه‌کننده)

2 عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

4 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی دزفول، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

5 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

6 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

در بیشتر خاک­های ایران، برخی عناصر غذایی به علت pH بالای خاکها دارای قابلیت جذب کمی هستند. بنابراین هرگونه راهکار برای مقابله با  این مشکل دارای اهمیت است. این پژوهش به منظور بررسی امکان استفاده از گوگرد بنتونیتی به همراه باکتری تیوباسیلوس نئاپولیتانوس در کشت ذرت (رقم سینگل کراس 704 )، در مزارع تحقیقاتی در مشهد، کرمانشاه، قزوین و دزفول در قالب آزمایشات فاکتوریل انجام شد. تیمارها شامل سطوح مختلف گوگرد (شاهد، مصرف 500، 1000 و 2000 کیلوگرم در هکتار) و سطوح مختلف کود سوپر فسفات تریپل (شاهد، 65 و 100 درصد فسفر توصیه شده براساس آزمون خاک) بودند. نتایج نشان داد که اثر گوگرد، فسفر و اثرات متقابل آنها بر وزن تر و خشک ذرت در سطح یک درصد معنی­دار بود. سطوح گوگرد در مقایسه با شاهد به­طور معنی­داری وزن تر و خشک را افزایش دادند. مصرف 1000 و 2000 کیلوگرم گوگرد در هکتار در یک سطح آماری قرار داشتند، ولی تفاوت آنها با سطح 500 کیلوگرم در هکتار معنی­دار بود. همچنین هر سه سطح گوگرد در مقایسه با شاهد، میزان آهن جذب شده در اندام هوایی ذرت را به­طور معنی­دار افزایش داده و بین 500 و 1000 کیلوگرم گوگرد در هکتار تفاوت معنی­دار نبود. کاربرد 2000 کیلوگرم گوگرد در هکتار بیشترین آهن جذب شده را دارا بوده و با سایر تیمارها تفاوت معنی­دار نشان داد. بهترین تیمار از لحاظ عملکرد نهایی در مقایسه با شاهد، در مشهد 61 درصد، در قزوین 8/9 درصد، در کرمانشاه 8/16 درصد و در دزفول 9/17 درصد افزایش نشان داد. افزایش میزان آهن جذب شده در مناطق ذکر شده به‌ترتیب 2 درصد، 43 درصد، 6/16 درصد و 6/22 درصد بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Effects of Thiobacillus, Sulfur and Phosphorous on Corn (Zea mays L.) Growth Indices in some Regions of Iran

نویسندگان [English]

  • Hossein Besharati 1
  • Houshang Khosravi 2
  • Mehrzad Mostashari 3
  • Kamran Mirzashahi 4
  • Jalal Ghaderi 5
  • Hamid-Reza Zabihi6 6
چکیده [English]

The availability of some nutrient elements in many soils of Iran is low because of high pH values. Therefore, any strategy for solution of this problem is important. This study carried out to evaluate the possibility of sulfur-bentonite application and Thiobacillus neapolitanous inoculation on corn (Single Cross 704) growth as factorial field experiments in Mashhad, Kermanshah, Qazvin and Dezful regions. The treatments were sulfur (control, 500, 1000 and 2000 kg ha-1) and triple super phosphate (control, 65 and 100% of recommended based on soil testing). The results revealed that sulphur, phosphorous and their interaction increased significantly corn shoot dry and wet weight. The sulfur application compared to control, significantly increased corn wet and dry matter. There was no significant difference between 1000 and 2000 kg S ha-1, but these levels showed significant difference with 500 kg S ha-1. All of the sulfur levels increased significantly the Fe uptake compared to the control, however, no difference observed between 500 and 1000 kg S ha-1, while application of 2000 kg sulfur resulted to the highest Fe uptake. The best treatment increased corn yield by 61, 9.8, 16.8 and 17.9 % in Mashhad, Qazvin, Kermanshah and Dezful respectively. Iron uptake increment at mentioned regions were 2%, 43%, 16.6% and 22.6%, respectively. 

Ali-Ehyaii M. 1997. Methods of Soil Chemical Analysis. Technical Manual No. 1024, Research, Education and Extension Organization. Soil and Water Research Institute, Tehran, Iran, 129p. (In Persian)

Amirmokri H. and Malakouti M.J. 1983. Overview to industry production and consumption of sulfur in Iran and role of it in agriculture.  Soil and Water research Institute, Technical Note No. 324.

Banaee M.H., Moemeni A., Baybordi M. and Malakouti, M.J. 2004. Soils of Iran. Soil and Water Research Institute, 481p.

Besharati H. and Salehrastin N. 1999. Evaluation of sulfur application and Thiobacillus on phosphorous uptake. Journal of Soil and Water, 13(1): 23-35.

Besharati H. 1998. Evaluation of sulfur application and Thiobacillus on some nutrients uptake in soil. MSc Thesis. Agriculture College, Tehran University. 176 p.

Besharati H. 2016. Effects of sulfur application and Thiobacillus inoculation on soil nutrient availability, wheat yield and plant nutrient concentration in calcareous soils with different calcium carbonate content. Journal of Plant Nutrition (In press).

Besharati H. 2016. Evaluation of sulfur application and Thiobacillus on yield and nutrients uptake of corn and some physical and chemical characteristics of soil. Final Reports of Project No. 9352-93009.

Bromfield A.R., Hancock I.R. and Debenhm D.F. 1981. Effect of ground rock phosphate and elemental S on yield and P uptake of maize in western Kenya. Experimental Agriculture, 17: 383-387.

Dubey S.K. and Billore S.D. 1995. Effect of level and source of sulfur on symbiotic and biometrical parameters of soybean (Glycin max). Indian Journal of Agricultural Sciences, 65(2): 140-144.

Imamy A. 1996. Methods of Plant Analysis (Vol. 1). Technical manual No. 982, Research, Education and Extension Organization. Soil and Water Research Institute, Tehran, Iran. 128 p. (In Persian)

Kalbasi M., Filsoof F. and Rezai-Nejad Y. 1988. Effect of sulfur treatment on yield and uptake of Fe, Zn and Mn by corn, sorghum and soybean. Journal of Plant Nutrition, 11: 1353-1360.  

Kaplan M. and Orman S. 1998. Effect of elemental sulfur and sulfur containing west in calcareouse soil in Turkry. Journal of Plant Nutrition, 21 (8): 1655-1665.

Khadem A. Gholchin A., Shafiee S. and Zare A. 2014. Effect of manures and sulfure on nutrients uptake of corn. Journal of Farming, 103: 1-10.

Khan M.I., Ibrahim M. and Rashid-Ayub A. 1986. Berseen response to sulfur application. Agronomy Abstract, 411-426.

Khavazi K., Nourgholipour F. and Malakouti M.J. 2001. Effect of Thiobacillus and phosphate solubilizing bacteria on increasing P availability from rock phosphate and related Appropriate Technology-Latest Development and Practical Experiences. Kuala Lampur, Malasia.

Kittmas H.A. and Attoe O.J. 1965. Availability of phosphorus in rock phosphate-sulfur fusion. Agronomy Journal, 57: 331-334.

Kochar R.K., Arora B.R. and Nayyar V.K. 1990. Effect of sulfur and zinc application on maize crop. Journal of the Indian Society of Soil Science, 38: 339-341.

Mahler R.J. and Maples, R.L. 1986. Response of wheat to sulfur fertilization. Communication in Soil Science and Plant Analysis, 17: 975-988.

Malakouti M.J. and Gheibi, M.N. 2000. Determination of critical levels of nutrients in soil, plant and fruit. Agricutural Education Publishing, 92 p. (In Persian)

Malakouti M.J. and Homaee M. 1994. Soil Fertility in Arid Regions. University of Tarbiate Modares Publication, 494 p. (In Persian)

Malakouti M.J. and Rezaee H. 2001. Role of Sulfur, calcium and magnesium on yield and quality of agricultural crops. Agriculture Education Publication, 98p. (In Persian)

Nor Y.M. and Tabatabai M.A. 1977. Oxidation of elemental sulfur in soils. Soil Science Society of American Journal, 41: 736-741.

Postgate J.R. 1966. Media for sulfur bacteria. Laboratory Practice Journal, 15: 1239-1244.

Rosa M.C., Muchovey J.J. and Alwares J.V.H. 1989. Temporal relations of phosphorous fraction in an oxisol amended with rock phosphate and Thiobacillus thiooxidans. Soil Science Society of America Journal, 53:1096-1100.

Scherer H.W. and Lange A. 1996. N2 fixation and growth of legume as affected by sulfur fertilization. Biology and Fertility of Soils, 23: 449-453.

Singh A.L. and Chaudhari V. 1997. Sulfur and micronutrient of groundnut in a calcareous soil. Journal of Agronomy and Crop Science,  179: 107- 114.

Singh A.L. and Chhibba I.M. 1991. Evaluation of some sources of sulfur using maize and what as test crops. Journal of the Indian Society of Soil Science, 39: 514-516.