نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
چکیده
میانگین عملکرد لیموترش در باغهای لیموترش کشور، در مقایسه با میانگین جهانی، فاصله قابلملاحظهای دارد. بهطور کلی، عوامل محیطی بهویژه عوامل خاکی و تغذیهای نقشی تعیینکننده در عملکرد محصول و رشد گیاه دارند. اینکه کدامیک از عاملهای مذکور محدودیت بیشتری برای گیاه ایجاد میکند، میتواند در مدیریت محصول و بهبود کیفیت آن خیلی مهم باشد. به منظور آگاهی از وضعیت تغذیهای باغهای لیموترش در هرمزگان و تعیین اثرات مستقیم و غیر مستقیم عوامل مؤثر بر عملکرد، سه منطقه مهم استان (از نظر باغهای لیموترش) یعنی هشتبندی، میناب مرکزی و رودان انتخاب و در هر منطقه 20 باغ لیموترش (جمعا 60 باغ لیموترش) انتخاب شدند. سپس عملکرد و برخی ویژگیهای خاک در دو عمق، کیفیت و ویژگیهای آب آبیاری، غلظت عناصر غذایی در برگ و برخی از پارامترهای کیفی میوه تعیین شدند. بررسی و تحلیل دادهها نشان داد که بهطورکلی، در اغلب باغات مورد مطالعه از نظر غلظت عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ کمبودی وجود نداشت، درحالی که زیادی عناصر کلر و بور در اغلب باغات سبب زردی و در برخی موارد سوختگی حاشیه برگ شده بود. بررسی نتایج روابط همبستگی نشان داد که اغلب ویژگیهایی که با عملکرد دارای همبستگی معنیدار بودند (مانند مقدار رس، غلظت کلر و بور برگ)، همبستگی آنها منفی بود. بررسی نتایج تجزیه علیت نشان داد که بیشترین تأثیر منفی غلظت کلر برگ بر عملکرد از نوع اثر مستقیم (حدود 90 درصد) بود، درحالیکه تأثیر مستقیم مجموع کلسیم و منیزیم آب آبیاری بر عملکرد زیر یک درصد بود. بهطورکلی، بیشترین تأثیر منفی بر عملکرد لیموترش بهواسطه رس خاک، غلظت بور در آب آبیاری و غلظت کلر برگ ایجاد شده بود که بخش عمده این تأثیرات بهصورت مستقیم بودند؛ بنابراین توصیه میشود برای افزایش عملکرد راهکارهایی که بهطور مستقیم اثرات مضر عوامل فوق را تعدیل میکنند، مدنظر قرار گیرند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Nutrition status evaluating of Hormozgan lime orchards using correlation and path analysis
نویسندگان [English]
- Yaaghoob Hosseini
- Jahanshah Saleh
Soil and Water Research Department, Hormozgan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Bandar Abbas, Iran.
چکیده [English]
The average yield per hectare of lemon orchards in Iran, compared with the global average, has considerable distance. In general, environmental factors, especially soil and nutritional factors play a crucial role in the performance and growth of plants. That which agents will create more restrictions on Plant, it can be important on plant product management and its quantity improvement. To identify the nutritional status of lemon orchards in Hormozgan and determine the direct and indirect effects of factors affecting yield, the three major regions of the province (in terms of lemon gardens) reviews, the Hashtbandi, central Minab and Rudan and in each region 20 lime orchards (total 60 orchards) were selected. Then yield, some soil properties at two depths, irrigation water characteristics and nutrient concentration in leaves and some fruit quality parameters of lemon trees were determined. Data analysis and interpretation showed, in general, there was no nitrogen, phosphorus and potassium deficiency in most orchards, while an excess of chlorine and boron concentration caused yellowing and leaf margin burn in most orchards. Correlational studies showed that most of the characteristics (like clay, leaf chlorine and boron concentration) were significantly correlated with yield, had a negative impact on that. The result of path analysis showed that leaf chlorine concentration had the highest direct effect on the yield (90 %), while a direct impact of total calcium and magnesium was below one percent on the yield. Generally, the most negative effect on yield was by clay, water boron concentrations, and leaf chlorine concentration that the significant portions of these effects were direct. So it is recommended in order to increase yield that solutions be considered that directly mitigate the harmful factors.
کلیدواژهها [English]
- Correlation
- Hormozgan
- Lime yield
- Nutrition
- Path analysis