نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گیاهان دارویی
2 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران
3 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه
4 استاد، گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگا ارومیه
چکیده
شوری یکی از تنشهای مهم محیطی است که رشد و تولید محصول را در ایران محدود ساخته است. زیتون (Olea europea L.) یکی از مهمترین و گستردهترین درختان میوه در ناحیه مدیترانه میباشد. در سالهای اخیر، سطح باغهای زیتون در ایران گسترش قابل توجهی یافته است. بهعلاوه، اغلب ارقام مورد استفاده در این باغها ارقام خارجی میباشند که اطلاعات کمی در مورد رفتار آنها در شرایط ایران و بهویژه تحمل آنها در برابر شوری وجود دارد. از این رو، بهمنظور مطالعه اثرات شوری کلرور سدیم بر برخی ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی نهالهای یک ساله دو رقم زیتون، یکی رقم میشن (یک رقم خارجی) و دیگری رقم ماری (یکی از مهمترین ارقام ایرانی)، یک آزمایش گلدانی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارهای شوری بهوسیله آبیاری با آب حاوی غلظتهای صفر، 25، 50، 100 و 200 میلیمولار نمک کلرور سدیم اعمال گردیدند. نتایج نشان داد که شوری کلرور سدیم اثر معنیداری بر صفات مورد ارزیابی دارد. با افزایش غلظت نمک در آب آبیاری، ویژگیهای رشدی (ارتفاع نهال، تعداد و سطح برگها، تعداد و طول شاخههای جانبی، قطر ساقه، وزن تر و خشک برگ و ساقه و وزن خشک ریشه)، محتوی نسبی آب برگ، میزان کلروفیل و غلظت پتاسیم برگ کاهش یافت، در حالیکه میزان انباشت پرولین و قندهای محلول کل و غلظت سدیم و کلر در برگها افزایش نشان داد. در مجموع، یافتههای این تحقیق نشان داد که رقم میشن بهواسطهی داشتن مقادیر پتاسیم، میزان کلروفیل و RWC بیشتر، انباشت بیشتر پرولین و قندهای محلول و تجمع کمتر یونهای سدیم و کلر در برگها، از میزان مقاومت بیشتری نسبت به رقم ماری در برابر شوری برخوردار است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Morphological and Physiological Responses of Two Olive (Olea europea L.) Cultivars Saplings to NaCl Salinity Stress
نویسندگان [English]
- Abbas Hassani 1
- Habib Shirzad 2
- Rasoul Jalili Marandi 3
- Abbas Samadi 4
2 Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Iran
3 Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Iran
4 Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Iran
چکیده [English]
Salinity is a major environmental stress that limits plant growth and productivity in Iran. Olive (Olea europea L.) is one of the most valuable and widespread fruit trees in the Mediterranean area. In the last years, the surface of olive orchards has increased considerably in Iran. Furthermore, cultivars used in these orchards are often foreign and little is known about their behavior under Iran climate conditions, especially about their tolerance to salinity. Hence, in order to study the effects of NaCl salinity on some morphological and physiological properties of one-year-old rooted cuttings of two olive cultivars (Mission (a foreign cultivar) and Mary (one of the most important Iranian cultivars)), a pot experiment was conducted in factorial based on randomized complete blocks design with four replications. Saline treatments were imposed by irrigation with water containing 0, 25, 50, 100 and 200 mM of NaCl. The results showed that NaCl salinity has significant effects on the parameters. The plants grow parameters (plant height, number and area of leaves, number and length of axillary shoots, stem diameter, fresh and dry weight of leaves and stems, dry weight of root) were decreased by increasing of NaCl concentration in irrigation water. Relative water content (RWC), chlorophyll content and leaf potassium concentration were decreased as well. However, converse effect was found in proline, total soluble sugars (TSS), and concentration of Na and Cl in leaves. Overall, the findings of this study showed that cv. Mission because of higher potassium concentration, chlorophyll content and RWC, higher accumulation of proline and TSS and lower concentration of Na and Cl in leaves was more resistant to salinity than cv. Mary.
Keywords: Growth parameters, Olive (Olea europea), Proline, Relative water content, Salinity
کلیدواژهها [English]
- Growth parameters
- Olive (Olea europea)
- Proline
- Relative water content
- Salinity stress