نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، نازلو ارومیه ایران
2 دانشیار گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه ایران
3 استادیار گروه علوم خاک بخش تحقیقات اب و خاک، تبریز ایران
چکیده
روش انحراف از درصد بهینه (DOP) از روشهای تفسیر نتایج تجزیه برگ و تشخیص وضعیت تغذیهای گیاهان میباشد. بهمنظور ارزیابی وضعیت تغذیهای کدو (Lagenaria Vulgaris) با استفاده از روش DOP، نمونههای برگ از 122 مزرعه کدو در شهرستان خوی جمعآوری و غلظتهای عناصر غذاییB ،Cu ،Zn ،Mn ،Fe ،Mg ،Ca ،K ،P ،N تعیین شدند. مزارع با توجه به عملکرد به دو گروه با عملکرد بالا و پایین تقسیم گردیدند. میانگین غلظت عناصر غذایی در مزارع کدو با عملکرد بالا به عنوان ارقام مرجع برای محاسبه شاخصهای DOP استفاده شد. در این روش اولویتبندی عناصر غذایی پرمصرف و کممصرف در مزارع با عملکرد پایین بهصورت K>P>Mg>Ca>N و Zn>Fe>B>Cu>Mn بهدست آمد بر این اساس عنصر نیتروژن مثبتترین شاخص و عناصر پتاسیم و روی منفیترین شاخصها را داشتند. شاخصهای تعادل تغذیهای DOP نیز در مزارع با عملکرد پایین خیلی بزرگتر از صفر بهدست آمد که نشاندهنده عدم تعادل عناصر غذایی در این مزارع میباشد. لذا در نهایت میتوان گفت کمبود عناصر پتاسیم و روی میتواند دلیلی بر عملکرد پایین کدو در منطقه خوی باشد و مدیریت کودی صحیح از جمله مصرف کودهای حاوی این عناصر میتواند رشد و عملکرد کدو را در این منطقه بهبود ببخشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Evaluation of Nutritional Status of Squash by Deviation from Optimum Percentage (DOP) Method in Khoy Region
نویسندگان [English]
- Mahrokh Sharifmand 1
- Ebrahim Sepehr 2
- Ahmad bybordi 3
1 Iran
2 Associate prof. soil chemistry and fertility (phd). Faculty of Agriculture. Urmia University. Urmia. Iran
3 Assistant prof of plant nutrition and fertility (phd) soil and water research department. Tabriz. Iran
چکیده [English]
Abstract
Deviation from the optimum percentage (DOP) is an important method for interpretation of the results of chemical analysis and diagnosis of nutritional status of plants. In order to evaluate the nutritional status of squash (Lagenaria Vulgaris) through DOP, 122 leaf samples were collected from squash fields of Khoy region and N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu and B were analyzed. The squash fields were divided into high and low yielding groups. The mean of nutrients concentration in high yielding-fields was selected as norms for the calculation of DOP indices. DOP indices showed that macro- and micro nutrients requirement as follow K>P>Mg>Ca>N and Zn>Fe>B>Cu>Mn respectively. So nitrogen had the most positive index but potassium and zinc had the most negative indices among nutrients. DOP nutritional balance index was much more than zero indicating nutritional imbalance in this region. Finally, it was concluded that K and Zn deficiencies are more critical in reduction of the squash yield and the application of their fertilizers can improve growth and yield of squash in the region.
کلیدواژهها [English]
- Norm
- Nutrients concentration
- Nutritional balance index
- yield