واکنش ذرت شیرین به محلول‌پاشی روی و بور در مراحل مختلف رشد از نظر خصوصیات مرفولوژیک، اجزای عملکرد و عملکرد دانه و بلال

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، بخش تحقیقات علوم باغی و زراعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج،

2 عضو هیات علمی، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

10.30466/asr.2025.55085.1837

چکیده

در سالهای اخیر کشت ذرت شیرین (Zea mays var. saccharata) در سطح استان همدان برای مقاصد تازه‌خوری و فرآوری گسترش یافته است. با توجه به نیاز بالای ذرت شیرین به عناصر غذایی کم‌مصرف‌ روی و بور، تأثیر محلول‌پاشی این دو عنصر غذایی (به صورت توأمان و یا منفرد) در مراحل مختلف رشد و نمو بر خصوصیات مرفولوژیک و صفات مرتبط به عملکرد بلال و دانه ذرت شیرین مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش حاضر، به‌صورت کرت‌های خرد شده بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال 1401در ایستگاه اکباتان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، انجام گرفت. مراحل مختلف محلول‌پاشی شامل رشد رویشی (6-8 برگی)، تاسل‌دهی (شروع رشد زایشی)، هر دو مرحله رشد رویشی+ تاسل‌دهی، پر شدن دانه و هر دو مرحله رشد رویشی+ پر شدن دانه در کرت‌های اصلی و تیمارهای عناصر غذایی کم‌مصرف شامل شاهد (آب مقطر)، بور، روی و بور+ روی در کرت‌های فرعی جای گرفتند. برای محلول‌پاشی بور از اسید بوریک (حاوی 17 درصد بور) و برای روی از سولفات روی (حاوی 23 درصد روی) استفاده شد. رقم مورد بررسی، هیبرید بیسین بود. بیشترین مقادیر دانه در ردیف و ردیف دانه (به ترتیب 9/43 و 7/17 واحد)، عملکرد بلال تر (43803 کیلوگرم در هکتار) و استحصال دانه از چوب بلال (8/37 درصد) متعلق به محلول‌پاشی توأمان بور و روی در هر دو مرحله رشد رویشی + تاسل‌دهی بود. همچنین این تیمار از مقادیر مطلوب طول و قطر بلال (به عنوان عوامل اثرگذار بر فرآوری و تازه‌خوری بلال ذرت شیرین) با به ترتیب 7/29 و 67/4 سانتی‌متر برخوردار بود. بنابراین، محلول‌پاشی عناصر غذایی کم‌مصرف بور و روی به صورت توأمان در هر دو مرحله 8-6 برگی و آغاز رشد زایشی، جهت بهبود صفات مرتبط به تازه‌خوری و فرآوری بلال به همراه درصد استخراج دانه، اجزای عملکرد و عملکرد دانه و بلال ذرت شیرین توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The Response of Sweet Corn to Foliar Spraying of Zinc and Boron in Different Stages of Growth in Terms of Morphological Characteristics, Yield Components and Yield of Grain and Ear

نویسندگان [English]

  • Mehdi Mottaghi 1
  • Alireza Yazdanpanah 2
1 Researcher, Horticulture Crops Research Department, Hamedan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Iran, Hamedan
2 Academic Researcher, staff member of Soil and Water Research Department, Hamedan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Hamedan, Iran
چکیده [English]

In recent years, sweet corn (Zea mays var. saccharata) cultivation has expanded in Hamedan province for fresh consumption and processingDue to the high demand of sweet corn for zinc and boron, the effect of foliar spraying of these micronutrients (either combined or individually) at various stages of growth and development on morphological characteristics and traits related to ear and grain yield was studied. The experiment was carried out in split plots using a randomized complete block design with three replications in 2022 at the Ekbatan station of the Agriculture and Natural Resources Research and Education Center of Hamedan. Different stages of foliar spraying including vegetative growth (6-8 leaves), tasseling (beginning of reproductive growth), both stages of vegetative growth + tasseling, grain filling and both stages of vegetative growth + grain filling were placed in the main plots and micronutrient treatments including the control (distilled water), boron, zinc and boron+zinc were placed in sub-plots. Boric acid (containing 17% B) was used as a foliar application of boron, and zinc sulfate (containing 23% Zn) was used for zinc. The chosen cultivar was the Basin hybrid. The combined foliar spraying of boron and zinc at both stages of vegetative growth + tasseling resulted in the highest number of grains per row and rows per ear (43.9 and 17.7 unit, respectively), wet ear yield (43803 kg ha-1) and grain extraction from cob (37.8%). . This treatment also showed favorable ear length and diameter (improtant for processing and fresh consumption with 29.7 and 4.67 cm, respectively. Therefor, it is recommended to use the combined foliar spraying of boron and zinc micronutrients at both stage of the 6-8 leaf and the beginning of reproductive growth, to improve traits related to the processing and fresh consumption of sweet corn as well as improve grain extraction percentage, yield components and grain and ear yield.

کلیدواژه‌ها [English]

  • vegetative growth
  • tasseling
  • ear length and diameter
  • grain extraction percentage
Agha Alikhani M. and Mohammadi K.H. 2019. Sweet corn, agronomic and genetic approaches. Tarbit    modares university press. Mashhad, Iran, 391 pp (In Persian)
Ahmad W., Zia M. H., Malhi S. S., Niaz, A. and Ullah, S. 2012. Boron deficiency in soils and crops: a review. Crop Plant, Goyal, A. (Ed.), InTech press, pp. 77–114.                     
Al-Shammari A. M., Hamdi J. Gh. and Najm Abdullah, S. 2022. Transplanting and the addition of boron in sweet corn (Zea mays L. group saccharate) production. Agronomía Mesoamericana, 33(1): 14-24.
Cheng F. L., Du X., Liu M. X., Jin X. L., and Cui, Y. H. 2011. Lodging of summer maize and the effects on grain yield. Journal of Maize Sciences, 19(1): 105-108.
Choukan, R. 2012. Maize and Maize Properties. Agricultural research, education and extension organization (AREEO) press, Tehran, Iran, 427 pp (In Persian)
Dewis J. and Freitas F. 1970. Physical and chemical methods of soil and water analysis. FAO Soils Bulletin 10. FAO, Rome. 187 pp
Gheibi M.N., Asadi F., and Tehrani M.M. 2014. Guidelines for integrated soil fertility and plant nutrition management of maize. Soil & water research institute. Tehran, 48p (In Persian)
Haddadi M.H. 2016. Investigation of characteristics and cultivation of sweet corn: A Review. International Journal of Farming and Allied Sciences, 5 (3): 243-247                    
Haqhbin F., Khavari Khorasani S. and Hakim Attar B. 2014. Agronomy and Industrial Processing of Sweet Corn and Baby Corn. Agricultural and natural resources education research press (TAC). Tehran, Iran, 174 pp (In Persian)
Jolli R.B., Nayak V.H., Boranayaka M.B. and Latha H.C. 2020. Effect of foliar application of zinc, boron and iron on seed yield and quality of sweet corn cv. Madhuri. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 9(5): 914-919.
Mataei S., Amirnia R., Tajbakhsh M., and Abdollahi Mandulakani B. 2014. Effects of iron, zinc and manganese and method of their application on phonology, yield and grain quality of sweet corn. Journal of Crop Production and Processing, 4(11): 231-240 (In Persian)
Mohammadi Limaei A., Majidian M. and Mohsenabadi, GH. 2019. Effects of foliar application of zinc, boron and copper micronutrients on growth indices and yield of sweet corn. Journal of Plant Process and Function, 8(33): 431-448 (In Persian)      
Mottaghi M. 2020. Sweet corn, a plant with a short growth period and low water consumption. Moravej, 3(2): 26-32 (In Persian)
Nourzadeh Haddad M., Mahdian M.H. and Malakouti M.J. 2012. Efficiency Comparison of Some Geostatistical Methods for Investigating Spatial Variability of Micro Nutrients in Agricultural Lands, Case Study: Hamadan Province. Water and Soil Science, 23 (1): 71-81 (In Persian)                         
Sadeghzadeh B. 2013. A review of zinc nutrition and plant breeding. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 13 (4): 905-927.
Shanker K., Misra S., Topwal M. and Singh V.K. 2019. A research review on use of micronutrient in fruit crops. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 8(8): 3014-3025.
Tehrani M.M. and Passandideh M. 2010. Mapping of micronutrients in irrigated land of Gilan, Mazandaran, Kermanshah, Hamedan, West Azarbiejan and Esfahan. Final Report of Project, Ratified Number: 14-10-10-8601-86003. Soil and Water Research Institute, 30 pp (In Persian)
Yousefpour A. and Farajzadeh E. 2018. Evaluation of micronutrient application at different growth stages on yield and yield components and grain quality of sweet corn.  Journal of crop ecophysiology, 12(2): 287-302 (In Persian)