بهبود ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گوجه فرنگی با کودآبیاری عنصر نیکل و محلول‌پاشی عصاره جلبک دریایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

2 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

3 گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

10.30466/asr.2025.55762.1864

چکیده

گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum L.) یکی مهم‌ترین و اقتصادی‌ترین محصولات صنعت گلخانه می‌باشد که کشت آن به شدت تحت تأثیر عوامل مختلف محیطی قرار دارد. در سال‌های اخیر، محققان به جایگزین‌های پایدار و سازگار با محیط زیست برای بهبود بهره‌وری کشاورزی و کیفیت محصول روی آورده‌اند. یکی از این جایگزین‌ها استفاده از جلبکها و ریز مغذی‌هایی مانند نیکل به عنوان یک محرک زیستی است. در این پژوهش اثر محلولپاشی عصاره جلبک دریایی (چهار سطح: 1، 5/1، 2 میلی لیتر در لیتر و شاهد) و کودآبیاری نیکل (چهار سطح: 156/0، 234/0، 312/0 میلی گرم در لیتر و شاهد) روی گوجه فرنگی بررسی شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که محلولپاشی عصاره جلبک دریایی و کود آبیاری نیکل تاثیر معنی داری روی تمامی صفات رشدی و عملکردی، بیوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و کیفیت میوه داشت. نتایج مقایسه میانگین داده‌ها نشان داد که محلول‌پاشی عصاره جلبک دریایی و نیکل به‌طور معنی‌داری باعث افزایش خصوصیات رشدی و عملکردی گوجه فرنگی (وزن اندام رویشی، وزن ریشه و صفات عملکردی میوه) شد. بیشترین مقدار صفات بیوشیمیایی همانند فنل کل (46/58 میلیگرم بر گرم وزن خشک)، فلاونوئید کل (71/41 میلیگرم بر گرم وزن خشک)، آنتوسیانین (08/75 میکرو‎گرم بر گرم وزن خشک) و فعالیت آنتی اکسیدانی (50/82 درصد) در تیمار نیکل با غلظت 312/0 میلیگرم در لیتر و عصاره جلبک دریایی با غلظت 2 میلی لیتر در لیتر مشاهده شد. مقدار رنگیزه‌های کارتنوئیدی همانند لیکوپن (72/16 میلی‎گرم بر گرم وزن تر) و بتاکاروتن (81/5 میلی‎گرم بر گرم وزن تر) در تیمارهایی که غلظت عصاره جلبک دریایی و نیکل بیشتر بود، افزایش یافت. همچنین با افزایش مقدار عصاره جلبک دریایی و نیکل مقدار عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیوم افزایش پیدا کرد. بنابراین استفاده از محرک‌های زیستی عصاره جلبک دریایی و ریز مغذی نیکل می‌تواند روشی مؤثر در بهبود کمیت و کیفیت گوجه فرنگی باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Improving morphophysiological and biochemical characterizes of tomato with nickel fertilization and foliar application of seaweed extract

نویسندگان [English]

  • Ali Kazem Abboud Al-Khafaji 1
  • Abolfazl Alirezalu 2
  • Javad Rezapour Fard 1
  • Masoumeh Hasanalizadeh 3
1 Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urmia University
2 Department of Horticulture, Urmia University
3 Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Urmia University
چکیده [English]

Tomato (Solanum lycopersicum L.) cultivation is highly influenced by various environmental, physiological and agronomic factors including soil fertility, water availability and chemical applications. In recent years, sustainable and environmentally friendly alternatives have been proposed to improve agricultural productivity and crop quality. One of these alternatives is the use of seaweed extract and micronutrients such as nickel as a biostimulant. Hence, in this study, the effect of foliar application of seaweed extract (four levels: 1, 1.5, 2 mL L-1 and control) with nickel fertilizer (four levels: 0.156, 0.234, 0. 312 mg L-1 and control) on tomato, which is one of the most important and economical crops in the greenhouse industry, was investigated. The results of the analysis of variance of the data show that foliar spraying of seaweed extract and nickel irrigation fertilizer have a significant effect on all growth and yield traits, biochemical, antioxidant, fruit pigments and fruit nutrients. The results of the data comparison showed that foliar spraying of seaweed extract and nickel irrigation fertilizer increased the growth and yield characteristics of tomatoes (aerial part weight, fruit weight and yield traits). The highest amount of biochemical traits such as total phenols (58.46 mg g-1 DW), total flavonoids (41.71 mg g-1 DW), anthocyanins (75.08 µg g-1 DW) and antioxidant activities (82.50 %) was observed in the nickel treatment with 0.312 mg L-1 and the seaweed extract with this amount of 2 mL L-1. The amount of carotenoid pigments such as lycopene (16.72 mg g-1 FW) and beta-carotene (5.81 mg g-1 FW) increased in the treatments with higher concentrations of seaweed extract and nickel. Also, with increasing amounts of seaweed extract and nickel, the amount of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, and magnesium increased. Therefore, the use of biostimulants can be a way to improve the quantity and quality of tomatoes, as well as preserve the environment and increase security by reducing the use of chemical fertilizers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant
  • lycopene
  • biochemical
  • carotenoid
  • anthocyanin

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 25 شهریور 1404
  • تاریخ دریافت: 05 آذر 1403
  • تاریخ بازنگری: 19 بهمن 1403
  • تاریخ پذیرش: 25 شهریور 1404